Visuele training

Optometrische Visuele Training
Optometrische visuele training wordt toegepast wanneer de oogsamenwerking niet in balans is. Scherp zien betekent namelijk niet automatisch dat je ook goed kan kijken. Wanneer je ogen niet goed in balans zijn, komt informatie niet goed binnen. En als informatie niet goed binnenkomt, dan is het lastig om een goed beeld te vormen en kost het kijken moeite. Dat kan bijvoorbeeld de volgende klachten geven:
  • Lees- en leerproblemen
  • Last van dansende letters of samenvloeiende tekst
  • Snel de regel kwijt zijn en tekst vaker moeten lezen om te begrijpen wat er staat
  • Vermoeide ogen en hoofdpijn/migraine
  • Duizeligheid en balansproblemen
  • Concentratieproblemen
  • Moeite met snel scherpstellen op verschillende kijkafstanden
  • Nek- en schouderklachten
Het kan zijn dat de oogsamenwerking niet goed ontwikkeld is. Dit zien we regelmatig bij kinderen met lees- en leerproblemen. Veel van de klachten lijken dan op dyslexie. Of er is sprake van een combinatie van beide: dyslexie en een kijkprobleem.
De oogsamenwerking kan ook verstoord raken door bijvoorbeeld langdurig en veelvuldig beeldschermgebruik, door een whiplash of na een hersenschudding.
Wanneer je jezelf of je kind herkent in dit verhaal, dan kan er sprake zijn van een verminderde oogsamenwerking en dat je geholpen kunt worden met optometrische visuele training. Je kunt tevens de vragenlijst invullen om een vollediger beeld te krijgen.
Wat houdt optometrische visuele training in?
Met optometrische visuele training worden de visuele vaardigheden ontwikkeld en verbeterd. De paden in het brein om de ogen goed aan te sturen, worden met de trainingsoefeningen aangelegd en versterkt. Zo leert het brein om de juiste signalen te geven aan de ogen om deze als team te gebruiken. De training bestaat uit vier onderdelen: oogbewegingen, het richten van de ogen (o.a. stereoscopisch zien/3D-zien), het scherpstellen van de ogen (o.a. vlot wisselen van verschillende kijkafstanden) en oog-lichaamscoördinatie.
Soms wordt een prismabril ingezet als onderdeel van de training. Deze glazen ‘leren’ het brein om het juiste signaal te geven naar de ogen, zodat deze beter richten.
Verder kan visuele training ingezet worden bij myopie control. Dit wordt soms in combinatie met contactlenzen gedaan.

iBalance
De visuele training wordt gegeven door Annemieke Coops van iBalance. iBalance is als zelfstandige praktijk in optometrie en visuele training gevestigd bij Jasper Bril Design. Meer informatie kunt u vinden op de website: ibalance.nl. Voor een afspraak kunt u bellen naar 06 – 144 56 954. Er wordt altijd eerst een gratis intake gedaan om een inschatting te maken of visuele training je kan helpen. Dat geeft op een laagdrempelige manier duidelijkheid voor beide partijen.
Over Annemieke Coops
Ruim 20 jaar heb ik mij beziggehouden met verschillende terreinen die gerelateerd zijn aan oogzorg en gezondheidszorg in het algemeen: als praktijkbeoefenaar/zorgverlener, wetenschapper, docent en beleidsadviseur. Ik ben mij in het bijzonder gaan interesseren voor zien en gedrag, mede omdat ik zelf klachten kreeg door veelvuldig en langdurig computerwerk. Ik ging letterlijk en figuurlijk nauw kijken. Nu help ik in mijn praktijk, iBalance, met heel veel plezier kinderen met lees- en leerproblemen, mensen die om een of andere reden hun balans in het zien zijn kwijtgeraakt (bijvoorbeeld na een hersenschudding of door een whiplash) en mensen met een visuele burn-out door overmatig beeldschermwerk.

Contact

Wanneer u een vraag heeft, mail ons dan gerust. Wij zullen zo spoedig mogelijk antwoord geven.

Not readable? Change text. captcha txt
0