Naast het uitgebreid voorlichten over, het vakkundig aanpassen van en de controle op de contactlenzen, speelt het contactlensonderhoud een cruciale rol in het geheel van plezierig lenzen dragen. Goed onderhoud zorgt voor minder vervuiling, optimale desinfectie, de beste bevochtiging en zodoende voor het scherpste zicht terwijl u verzekerd bent van veilig lenzen dragen. Uiteraard adviseren de medewerkers van Jasper Bril Design u graag over goed onderhoud.
Wij adviseren iedereen om ‘s avonds na het uitdoen van de lenzen de contactlenzen te reinigen. Eiwit en vetaanslag die zich gedurende het dragen hebben opgehoopt op het lensoppervlak, worden zo snel mogelijk verwijderd. Na het reinigen dient u de schone lenshouder te vullen met verse vloeistof die een optimale desinfectie van de lenzen kan waarborgen. Tevens wordt het lensoppervlak optimaal bevochtigt zodat de lenzen de volgende dag prettig aanvoelen.
Het inzetten van zachte Contactlenzen
Zet eerst alles klaar: de contactlenshouder met de contactlenzen, tissues en de vloeistof voor het afspoelen en inzetten. Zeker in het begin heeft u een spiegel nodig.
Hygiëne is een eerste vereiste in de omgang met contactlenzen. Het is dus belangrijk uw handen te wassen voor de contactlenzen worden aangeraakt. Droog daarna uw handen goed af, het beste met een schone, pluisvrije handdoek of tissues. Begin altijd met hetzelfde oog; bijvoorbeeld het rechteroog. Draai alleen het rechter dopje van de contactlenshouder los en neem de contactlens er uit.
- Neem de contactlens voorzichtig uit de contactlenshouder zonder deze met de vingernagel aan te raken of langs de rand van de contactlenshouder te schuiven.
- Leg de vochtige contactlens met de bolle kant op de top van de wijsvinger. Controleer of de contactlens niet binnenstebuiten is gekeerd. Dit kunt u zien aan de rand van de contactlens.
- De rand van de contactlens moet komvormig rechtop staan en niet naar buiten toe platter worden.
- Belangrijk bij het inzetten is dat u de oogleden wijd uit elkaar houdt en niet knippert; dit kunt u proberen door met de wijsvinger van de andere hand uw bovenste ooglid net boven de wimpers omhoog te houden. Met de middelvinger van de hand waarmee de contactlens op het oog wordt gezet beweegt u het onderste ooglid naar beneden.
- Breng de wijsvinger met de contactlens langzaam naar het oog toe.
- Blijf met het andere oog goed in de spiegel kijken (sluit dit oog niet tijdens het inzetten!).
- Blijf strak vooruit kijken en knipper niet totdat de contactlens echt op het oog ligt. Mislukt het inzetten, spoel dan de contactlens opnieuw af en probeer het gewoon in alle rust opnieuw.
- Laat de oogleden, als de contactlens op het oog zit, een voor een los en knipper een paar keer. In het begin zult u de contactlens zeker nog wel eens voelen, maar dat went snel en na verloop van tijd is dat gevoel bijna weg.
- Blijkt na het inzetten een stofje of haartje achter de contactlens te zitten, dan geeft dit een vervelend gevoel. Wrijf niet in het oog, want dan kan het oog geïrriteerd raken. Haal de contactlens dan van het oog af, maak het schoon, spoel hem af en zet hem opnieuw op het oog.
- Als de eerste contactlens goed op het oog zit, herhaalt u deze handelingen voor het inzetten van de tweede contactlens.
Na het inzetten van beide contactlenzen giet u de bewaarvloeistof uit de contactlenshouder. Vervolgens spoelt u de contactlenshouder om met de daarvoor geadviseerde vloeistof: gebruik hiervoor geen kraanwater. Laat daarna de contactlenshouder ondersteboven op een schone tissue drogen.
Het uitnemen van de zachte contactlens
Het veiligste advies is, dat u de contactlenzen iedere dag voor het slapen uitneemt en in de contactlenshouder plaatst. Alleen wanneer u speciale dag-en-nacht contactlenzen hebt kan het advies van uw specialist andere luiden. Ook nu eerst de handen wassen en de contactlenshouder, de benodigde vloeistof, een spiegel en de tissues klaarzetten.
Methode 1
- Om knipperen zoveel mogelijk te voorkomen, houdt u het bovenste ooglid weer omhoog. Dit doet u met de middelvinger van de andere hand dan de hand waarmee u de contactlens gaat pakken. Daarna beweegt u het onderste ooglid omlaag met de middelvinger van de hand waarmee u de contactlens uitneemt.
- Zet de duim en de wijsvinger van deze hand op de zijkanten van de contactlens en pak hem van het oog. Zorg wel dat de vingernagels de contactlens of het oog niet aanraken.
Methode 2
- Kijk helemaal omhoog. Houd met u middelvinger het onderste ooglid omlaag.
- Zet de wijsvinger op de contactlens en schuif hem zo ver mogelijk naar beneden.
- Pak de contactlens tussen duim en wijsvinger van het oog.
- Belangrijk is dat u daarbij naar boven blijft kijken, want als u weer naar voren kijkt, schuift de contactlens weer terug op het hoornvlies.
Een zachte contactlens is sterk, maar kan beschadigen of scheuren bij aanraking met een scherp voorwerp, zoals bijvoorbeeld een scherpe vingernagel of door hem sterk te vouwen.
Het schoonmaken van de zachte contactlens
Onze vloeistoffen voor zachte contactlenzen bevatten actieve bestanddelen die uw contactlenzen niet alleen schoon en helder houden, maar ze ook vrij houden van micro-organismen. Daarom is het van groot belang dat u na het dragen de contactlenzen reinigt.
- Bij de meeste onderhoudssystemen moet u na het uitnemen de zachte contactlens eerst schoonmaken. Hiervoor legt u de contactlens in uw hand en druppelt u er wat vloeistof op.
- Daarna wrijft u voorzichtig met uw wijsvinger de lens schoon. Let hierbij op dat u niet met uw nagels over de contactlens gaat.
- Plaats de contactlens in een contactlenshouder met verse vloeistof (vul de contactlenshouder niet bij!).
- Plaats de dop na gebruik altijd meteen terug op de fles, om te voorkomen dat er microorganismen in de vloeistof komen.
Controle van uw ogen en contactlenzen
Een regelmatige controle van uw ogen en de contactlenzen is uitermate belangrijk; ook als het goed gaat. Bij klachten van bijvoorbeeld irritatie, jeukende ogen of plotselinge rode ogen altijd contact opnemen met Jasper Bril Design.