Bijziendheid bij kinderen 

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Myopie is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen, die het oog in schijnen, vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld.

Bijziendheid lijkt makkelijk op te lossen met een bril. Maar kinderen met -6 of hoger hebben op latere leeftijd de kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden! Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Belangrijke factoren

De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet volledig bekend. Er zijn echter wel belangrijke factoren die een rol spelen.

Myopie is erfelijk bepaald. Bijziende ouders krijgen vaak kinderen die ook bijziend zijn. Uit diverse wetenschappelijke studies is echter gebleken dat het ontstaan van myopie ook afhangt van levensstijl. 

Zo draagt veel lezen (maar ook veel tijd achter beeldschermen, zoals tablets, computer of televisie) tijdens de vroege jeugd bij aan het ontstaan van bijziendheid. Ook weten we dat kinderen die tijdens hun jeugd weinig buiten spelen een hogere kans hebben om bijziend te worden. 

Andere factoren die een rol spelen zijn opleidingsniveau (van het kind en van de ouders) en wonen in een stad. Opleidingsniveau is een goede maat voor lezen; mensen met een hoger opleidingsniveau zitten meer en langer met hun neus in de boeken. 

Accommoderen

Om dichtbij goed te kunnen zien, moet de oogspieren zich inspannen. Dit heet accommoderen. Als kinderen langdurig dichtbij kijken (bijvoorbeeld bij intensief lezen, gamen en op een mobiel of tablet kijken) groeit de oogbal langer. Op die manier hoeft het minder te accommoderen. 

Hier kleeft een groot nadeel aan: beelden in de verte worden juist onscherp. Kinderen die teveel dichtbij kijken, kunnen daardoor dus bijziend worden. 

Kinderen besteden steeds meer tijd op mobiele telefoons en tablets. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt.

De risico’s

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn, maar verhoogt de kans op een oogziekte op latere leeftijd. Eén op de drie kinderen met een sterke minbril wordt later ernstig slechtziend door een oogziekte. 

De groei van het oog vindt plaats in de jeugd, maar de echte problemen ontstaan meestal pas op latere leeftijd. Hoge bijziendheid vergroot de kans op ernstige slechtziendheid. Het gros door myopische maculadegeneratie, maar ze lopen ook meer kans op netvliesloslating en glaucoom. Daarom is het bestrijden van de toename van bijziendheid bij kinderen dan ook van zeer groot belang.

Waar moet ik op letten?

Er zijn signalen die kunnen wijzen op mogelijke bijziendheid bij uw kind:

  • Klachten over hoofdpijn of vermoeide ogen;
  • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord;
  • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen;8
  • In de verte niet goed kunnen zien;-ogen vaak dichtknijpen of veel knipperen;
  • Dicht bij de televisie of computer gaan zitten;
  • Veel in de ogen wrijven;

Wat kan ik voor mijn kind doen?

De specialist kan een aantal behandelingen aanbieden die de toename van bijziendheid kunnen remmen. Dit noemen we myopie management. Door op tijd met myopie management te beginnen kan bijziendheid zoveel mogelijk worden tegengegaan. Check ook de site: https://ikkijkverder.procornea.nl/ voor meer informatie.

Myopie management oplossingen

1. Lifestyle advies

Onze kinderen zijn continu bezig op de tablet, laptop en smartphone. Hierbij past het oog zich aan op één punt scherp te zien. Omdat de ogen voor kinderen nog in de groei zijn, kunnen deze hierdoor gemakkelijk te veel groeien bij veel dichtbij kijken. Op den duur kunnen zij dan minder goed veraf zien. 

2. Farmaceutische interventie met Atropine oogdruppels

Atropine oogdruppels worden o.a. gebruikt om het oog te laten ontspannen bij bepaalde oogziektes. Onderzoeken hebben aangetoond dat Atropine ook een krachtig middel is om de toename van bijziendheid af te remmen. Er worden goede resultaten behaald, in ieder geval op de korte termijn.

Atropine druppels veroorzaken een wijd openstaande pupil en verlammen tijdelijk het instelmechanisme voor nabij. Kinderen met een Atropine behandeling krijgen daarom vaak ook een multifocale bril (of lenzen) met meekleurende glazen om dichtbij goed te zien en om minder last van het licht te hebben. De mogelijke effecten en bijwerkingen op de lange termijn van een Atropine behandeling zijn nog niet bekend.

3. Optische interventie

Een makkelijke regel om te hanteren is de 20-20-2-regel. Na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld in een boek, op de telefoon of tablet) 20 seconden ver weg kijken. En elke dag minstens 2 uur buiten zijn.

Optische interventie wil zeggen de progressie van bijziendheid zo veel mogelijk afremmen doormiddel van speciale contactlezen. Het streven is een remming van 50% of meer. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat een kind met een verwachting van een minsterkte van -6,00 D, uiteindelijk op ‘slechts’-3,00 D blijft steken. Een belangrijk verschil tussen een klein of een groot risico op ernstige oogproblemen. 

De lenzen die aan deze voorwaarden voldoen kunnen alleen worden aangemeten door onze Myopie Management Expert. Hiervoor kunt u een afspraak inplannen. 

Contact

Wanneer u een vraag heeft, mail ons dan gerust. Wij zullen zo spoedig mogelijk antwoord geven.

Not readable? Change text. captcha txt
0